گزارش اختتامیه یازدهمین جشنواره سینمای دفاع مقدس



مراسم اختتاميه يازدهمين جشنواره فيلم مقاومت «انقلاب و دفاع مقدس» شب گذشته(2 مهر) با حضور هنرمندان سينما و شركت‌كنندگان جشنواره در تالار وحدت برگزار شد.

 

 


 

محمد خزائي(دبير جشنواره) در ابتداي مراسم و پس از پخش فيلم مستندي از ساخته‌هاي شهيد آويني گفت: قصد داشتم پنج صفحه گزارش بخوانم اما وقتي اين فيلم پخش شد و عظمت پيرزني كه در اين فيلم همه دارايي‌ خود كه يك كيسه بادام بود را ديدم، تحت تاثير قرار گرفتم و هيچ چيز نمي‌توانم بگويم. اميدوارم كه خدا ما را خالص كند و از منيت‌ها دور كند. 
در ادامه مراسم برگزيدگان فيلم كوتاه داستاني به ترتيب زير معرفي شدند: هیئت داوران، دیپلم افتخار فیلم برگزیده سوم این بخش را به همراه جایزه نقدی، به خاطر بیان رسا و ملموس در ارائه لحظات زندگی همسران و خانواده مفقودین به فیلم «ترانه‌ای برای لوبا» به كارگرداني «طوفان نهان قدرتی» اهدا كرد.
دومین فیلم برگزیده: هیئت داوران، دیپلم افتخار فیلم برگزیده دوم این بخش را به همراه جایزه نقدی، به خاطر انتخاب و ارائه زبانی جهانی در بیان مفهوم از خود گذشتگی، در دل رویداد جنگ، به کارگردان انیمیشن «شهر خاموش» ساخته امیرحسین مهران اهدا كرد.
فیلم برگزیده اول: هیئت داوران این بخش، تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی بهترین فیلم کوتاه این دوره را، به خاطر ایجاد فضایی بومی و شاعرانه و توفیق در بیان مفهوم امید و انتظار در پدران شهدا و مفقودین به کارگردان فیلم «ما در راهیم» ساخته عارف نامور اهدا كرد.
در بخش مستند سينماي ايران نيز ابتدا دو لوح تقدیر به فیلم‌های مستند «دیوار» به کارگردانی الهام حسین زاده و «پشت دیوار اشرف» به کارگردانی مرتضی پایه‌شناس اهدا شد.
همچنين دیپلم افتخار فیلم سوم برگزیده جشنواره و جایزه نقدی به مستند «نفس تنگ» به کارگردانی روح ا... حجازی ، دیپلم افتخار فیلم برگزیده دوم و جایزه نقدی به فیلم «روزی شبیه دیروز» به کارگردانی محسن قیصری و تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی برگزیده اول به فیلم برگزیده «رستاخیز» به کارگردانی محمدعلی فارسی اهدا شد.
محسن قيصري نيز كه برنده بهترين فيلم دوم در بخش مستند شده بود، طي سخنان كوتاهي با ذكر خاطره‌اي از غلامرضا رهبر، خبرنگار شهيد زمان جنگ گفت: غلامرضا رهبر يكي از بهترين خبرنگاران در زمان جنگ بود و در عمليات كربلاي پنج جاويد‌الاسر شد، اما چون حكم ماموريت نداشت او را شهيد حساب نكردند و امروز نيز او را به عنوان شهيد درجه 2 مي‌شناسند و فرزند او از من سئوال مي‌كند كه شهيد درجه 2 يعني چه.
در ادامه مراسم و پس از تقدير از «ماي مصري» فيلمساز لبناني برگزيدگان بخش غزه و بين‌الملل معرفي شدند: تقديرنامه بهترين فيلم در بخش غزه؛ وقتي شنبه آمد(راشد رادوان)، مقاومت(محمدرضا قهرمان)، شليك به فيل(آلبرتو آرچه و محمد رجيره)، همچنان زنده در غزه (نيكلاس واديموف) بهترين فيلمنامه: كرانه ديگر(گئورگه اواشويلي محصول گرجستان) بهترين كارگرداني: كيومرث پوراحمد براي اتوبوس شب، بهترين فيلم: شهر زندگي و مرگ ساخته لو چوان از چين، بهترين فيلم بلند: روز تولد ليلا، رشيد ماشاراوي از فلسطين، تقديرنامه به فيلم پسر شير(بنيامين گيلمور) محصول پاكستان و استراليا، تقدير ويژه از ماي مصري فيلمساز فلسطيني.
برندگان بخش ويدئويي نيز جوايز خود را به شرح زير دريافت كردند:
ديپلم افتخار و جايزه نقدي بهترين بازيگر زن اين بخش به بازيگر فيلم «ميكائيل»، «دنيا پاك‌دامن» تعلق گرفت.
تنديس جشنواره، ديپلم افتخار و جايزه نقدي اين دوره به بازيگر فيلم «پر»، «فريبا كوثري» اهدا شد.
ديپلم افتخار و جايزه نقدي بهترين بازيگر مرد اين بخش به «حسين محجوب» بازيگر فيلم «ما هنوز زنده‌ايم» تقديم شد.
تنديس جشنواره، ديپلم افتخار و جايزه نقدي به «جمشيد بهمني» نويسنده فيلمنامه «ميكائيل»، تعلق گرفت.
تنديس جشنواره، ديپلم افتخار و جايزه نقدي بهترين كارگرداني سينمايي ويدئويي به «روح‌الله حجازي» كارگردان فيلم «پر» اهدا شد.
تنديس جشنواره، ديپلم افتخار و جايزه نقدي بهترين فيلم سينمايي ويدئويي اين دوره از جشنواره به «جمشيد بهمني» تهيه‌كننده فيلم «ميكائيل» تعلق گرفت.
علي شاه‌حاتمي كه به عنوان اهداكننده بخش ويدئويي برنامه حضور پيدا كرده بود، گفت: امروز كه ما اينجا هستيم تعدادي از نيروهاي تفحص درحال يافتن پيكر شهدا در مناطق جنگي هستند، اما من بايد از مسئولان بخواهم كه امروز بايد انديشه‌هاي شهدا را كه چندين سال دفن شده است، بيرون بكشيم و احيا كنيم.
در بخش نگاه نو (313ثانيه‌اي) نيز برگزديدگان به شرح زير معرفي شدند:
ديپلم افتخار و جايزه نقدي فيلم پنجم به فيلم «108 سال تنهايي» به كارگرداني محمدعلي شعباني اهدا شد.
ديپلم افتخار و جايزه نقدي فيلم چهارم به فيلم «يك فنجان شير» به كارگرداني عباس حميديان اهدا شد.
ديپلم افتخار و جايزه نقدي فيلم سوم به فيلم «هفت +1 دلاور» به كارگرداني رهبر قنبري اهدا شد.
ديپلم افتخار و جايزه نقدي فيلم دوم به فيلم «نفس مي‌كشم» به كارگرداني مظفر متين‌پور اهدا شد.
ديپلم افتخار ،تنديس جشنواره و جايزه نقدي فيلم اول به فيلم «آبي عميق» به كارگرداني مرجان اشرفي‌زاده اهدا شد.
هيئت داوران دو جايزه ويژه خود را به فيلم‌هاي زير اهدا كرد:
هيئت داوران ديپلم افتخار، تنديس جشنواره و جايزه نقدي خود را به خاطر نگاه انساني و اعتقادي در موضوع دفاع مقدس به فيلم «آتش‌بازي» ساخته هاني صباحي اهدا كرد.
هيئت داوران ديپلم افتخار، تنديس جشنواره و جايزه نقدي خود را به خاطر تصويري حقيقي از جايگاه بسيجي در عرصه‌هاي اجتماعي به فيلم «ترديد» ساخته علي اميدوار تقديم كرد.
در مهمترين بخش مرامسم اختتاميه بخش سينماي ايران برندگان خود را شناخت:
بهترين بازيگر زن جشنواره:
هيئت داوران، ضمن تقدير از «مهتاب نصيرپور»، تنديس جشنواره، ديپلم افتخار و جايزه نقدي بهترين بازيگر زن جشنواره را به طور مشترك به «هنگامه قاضياني» براي نقش‌آفريني در فيلم «بيداري روياها» و «پانته‌آ بهرام» براي بازي در فيلم «بدرود بغداد» اهدا كرد. به دليل حضور نيافتن بهرام پدر وي جايزه را دريافت كرد.
در بخش بهترين بازيگر مرد هئيت داوران بخش سينمايي، ضمن تقدير از زنده‌ياد‌ «خسرو شكيبايي» به خاطر بازي ماندگار در فيلم «اتوبوس شب» تنديس جشنواره، ديپلم افتخار و جايزه نقدي بازيگر مرد را به «حميد فرخ‌نژاد» براي بازي در فيلم‌هاي «دموكراسي تو روز روشن» و «شب واقعه» تقديم كرد.
حميد فرخ‌نژاد نيز كه به عنوان بهترين بازيگر مرد براي بازي در فيلم‌هاي دموكراسي تو روز روشن و شب واقعه در جشن حضور پيدا كرده بود، با اشاره به خاطره قيصري گفت: من از خاطره‌اي كه او تعريف كرد، بسيار آزرده شدم و اصل و فرع اين جايزه را به دختر غلامرضا رهبر اهدا مي‌كنم زيرا ما هر چه داريم از امثال غلامرضا رهبر است و واي بر ما اگر يادمان برود كه هرچه داريم از اين شهداست.
بهترين فيلمنامه:
هئيت داوران از ميان كانديداهاي خود، تنديس جشنواره، ديپلم افتخار و جايزه نقدي بهترين فيلمنامه سينمايي را متعلق به فيلمنامه فيلم «بيداري روياها» به نويسندگي «محمدرضا گوهري» دانست.
بهترين كارگرداني:
ضمن تقدير از كارگردان فيلم «ميم مثل مادر» زنده‌ياد «رسول ملاقلي‌پور»، هيئت داوران بخش مسابقه سينماي ايران جايزه بهترين كارگرداني جشنواره، شامل تنديس، ديپلم افتخار و جايزه نقدي، را به «محمدعلي باشه‌آهنگر» به‌خاطر كارگرداني فيلم‌هاي «بيداري روياها» و «فرزند خاك» اهدا كرد.
محمدعلي باشه‌آهنگر نيز كه به عنوان بهترين كارگردان براي فيلم فرزند خاك جايزه خود را گرفته بود، گفت: امروز فيلم ساختن درباره دفاع مقدس از خود جنگ هم سخت‌تر شده است، براي آنكه فيلم را بسازيم بايد دلالت‌هاي امروزي خود را بگوييم من از مسئولان مي‌خواهم كه در منازعات سياسي، چك‌هاي بي‌محل از بچه‌هاي دفاع مقدس نكشند و اميدوارم ما عاقل باشيم، حق شهدا را بتوانيم ادا كنيم.
بهترين فيلم سينمايي جشنواره:
هيئت داوران از ميان كانديداهاي بهترين فيلم، ‌تنديس جشنواره، ديپلم افتخار و جايزه نقدي بهترين فيلم را متعلق به فيلم «فرزند خاك» به تهيه‌كنندگي سيداحمد ميرعلايي دانست.
سيد احمد ميراعلايي نيز كه جايزه بهترين فيلم سينمايي جشنواره گرفته بود، گفت: اين جايزه يكي از با ارزش‌ترين و اين جشنواره يكي از باارزش‌ترين جشنواره‌هاست.
وي با اشاره به سخنان شاه‌حاتمي و فيلم پخش‌شده در ابتداي مراسم گفت: عده بسياري آن بادام‌ها را خوردند و قدر آن را دانستند. اما امروز هستند كساني كه بادام‌ها را مي‌خورند و قدرش را نمي‌دانند. ما امروز همه منتظر فرج امام زمان هستيم.
ميراعلايي از جوايز ويژه هئيت داوران:
با توجه به اهميت نقش تخصصي تهيه‌كننده در توليدات سينمايي و به خصوص توليدات سنگين، هيئت داوران اين بخش تصميم گرفت كه به اين موضوع نگاه ويژه‌اي داشته باشد. بر همين اساس هئيت داوران ديپلم افتخار ويژه خود را به تهيه‌كننده فيلم «كودك و فرشته»، «حسن كلامي» اهدا كرد.
هئيت داوران جايزه ويژه بهترين تهيه‌كننده جشنواره، شامل تنديس، ديپلم افتخار و جايزه نقدي خود را به «منوچهر محمدي» به خاطر تهيه‌كنندگي فيلم «عصر روز دهم» تقديم كرد.
ديپلم افتخار ويژه هيئت داوران به «جواد شريفي‌راد» مدير جلوه‌هاي ويژه فيلم «كودك و فرشته» اهدا شد.
هئيت داوران، ديگر ديپلم افتخار ويژه خود را به «امير محمد زند» بازيگر فيلم «اتوبوس شب» تقديم كرد.
هيئت داوران بخش سينماي ايران، تنديس جشنواره، ديپلم افتخار و جايزه نقدي ويژه خود را به خاطر خلق تجربه‌اي نو در سينماي مقاومت و دفاع مقدس به «مهدي نادري» كارگردان فيلم «بدرود بغداد» اهدا كرد.
مهدي نادري(كارگردان فيلم بدرود بغداد) كه جايزه ويژه بهترين تجربه سينمايي را از آن خود كرده بود، گفت: اميدوارم شايستگي هر جايزه‌اي براي برنده آن باشد. من همين جا بايد از محمدعلي باشه‌آهنگر بابت همكاري كه در اين فيلم با من داشت تشكر كنم. بايد اينجا ياد كنم از كاوه گلستان عكاس بزرگ جنگ و ابراهيم اصغرزاده عكاس و فيلم‌بردار جنگ. فيلم بدرود بغداد نتيجه طبيعي، برآمده سينماي ايران و تاريخ صد و چند ساله سينماي ايران است. از مسئولان مي‌خواهم كه از پشت غبار به استعدادهاي جوان نگاه نكنند و وقت بيشتري به جوانان بدهند.
محمدرضا شرف‌الدين نيز با تشكر از ميراعلايي براي هديه نقدي كه به بخش فيلمنامه داد، گفت: ما همراه با اين هديه، مبلغي را نيز تامين مي‌كنيم و آن را براي ساخت يك طرح خوب اختصاص مي‌دهيم و اگراين طرح تا پنج آذر به انجمن برسد، ‌آن فيلمنامه را با قيمت خوب مي‌خريم.


در بخش جوايز مردمي جايزه ويژه در بخش‌ بين‌الملل به تهيه‌كننده فيلم عصر روز دهم منوچهر محمدي اهدا شد و در بخش سينماي ايران نيز جايزه ويژه به فيلم نفوذي به تهيه‌كنندگي حسن علي‌مرداني اهدا شد.
سردار نقدي كه براي اهداي اين جايزه به روي سن آمده بود، با تشكر از همه هنرمندان و داوران گفت: من به عنوان يك بسيجي بايد اول از خود انتقاد كنم. ما اگر مي‌خواهيم فرهنگ و ادبيات دفاع مقدس را منتقل كنيم، فرهنگ و ادبيات دفاع مقدس اميد، نشاط و اعتماد به نفس است. نقدي با انتقاد از نمايش‌هايي كه در زمان اختتاميه و در ميان بخش‌هاي مختلف اجرا شد، گفت: نمايش‌هاي اجرا شده از لحاظ بازيگري بسيار خوب بود، اما در متن آنها هيچ اميدي ديده نمي‌شد.


اجراي نمايش آژانس شيشه اي و از كرخه تا راين و همچنين اجراي موسيقي زنده توسط محمد اصفهاني از بخشهاي جذاب مراسم شب گذشته بود.
در اين مراسم، چهره‌هايي چون سردار محمدرضا نقدي، رامين مهمان‌پرست، سردار افشار، محمدرضا شرف‌الدين، محمدرضا جعفري‌جلوه، سيداحمد ميرعلايي، فرج‌الله سلحشور، علي روئين‌تن، سعيد سهيلي، علي شاه‌حاتمي، محمدعلي نجفي، حميد فرخ‌نژاد، علي نصيريان، هنگامه قاضياني، محمدعلي باشه‌آهنگر، رضا ايرانمنش، رضا برجي، جواد جباري، مرتضي رزاق‌كريمي، عليرضا اميني، مهرداد اسكويي، علي ژكان، بيژن ميرباقري، محمدحسين جعفريان، سعيد ابوطالب، محمد آفريده، حبيب‌الله كاسه‌ساز، محسن علي‌اكبري، رسول صدرعاملي، برزو ارجمند، علي دهكردي، قاسم زارع، افسانه بايگان، قاسم زارع، حسين زندباف، قربان محمدپور، فريبا كوثري، مهدي نادري، حسين مسافرآستانه، عليرضا غفاري، احمد كاوري، مهدي فيوضي، رضا ناجي، حشمت آرميده، شهاب‌الدين عادل، كامران ملكي، محمد احمدي، يزدان عشيري،مهدی حقیقی، علي‌اكبر قاضي‌نظام، آهو خردمند، ناصر هاشم‌زاده، پژمان لشگري‌پور، محمود گبرلو، سيدرحيم حسيني، محمدرضا آهنج، علي آشتياني‌پور، سعيد سعدي، داوود توحيدپرست، عظيم محمدي، محمدرضا عرب و عزيزالله‌ حاجي‌مشهدي، ، علی دهکردی ، سعید سهیلی ، سیدهادی منبتی ، علی اصغر جعفری ، شهاب الدین عادل ، مهرداد اسکویی، مسعود فراستی ، محمد احمدی ، سیدناصر هاشم زاده ، انسیه شاه حسینی ، رهبر قنبری ، رضا سبحانی ، سعید سیدزاده ، محمود گبرلو ، سعید الهی، سعید کرمیار ، عباس بابویهی،حمید دهقانپور ، سیدجواد هاشمی ، عظیم محمدی ، محمدرضا عرب ، مهدی همایونفر ، محمدرضا اسلاملو ، و ...دهها چهره سینمایی ، سیاسی ، فرهنگی و اجتماعی کشور حضور داشتند.
حضورمهمانانی از کشورهای هند، سوریه ، اسپانیا ، تونس ، سنگاپور ، فلسطین ، لبنان ، ایتالیا ، هلند ، سوئیس ، آلمان در مراسم قابل توجه بود.
لاتیکا پادگائونکار (نویسنده/ منتقد/ مدیر جشنواره)، داور فیلم های بلند از هند ، محمد ملص (فیلمساز)، داور فیلم های بلند از سوریه ، آلبرتو آرچه، کارگردان فیلم شلیک به فیل از اسپانیا ، الیاس بکار، کارگردان فیلم دیوار حائل و داور بخش فیلم های مستند ار تون ، فیلیپ چیا (منتقد و مدیر جشنواره)، داور فیلم های بلند از سنگاپور ، مای مصری، فیلمساز فلسطینی، بخش بزرگداشت و داور فیلم های مستند ، جان شمعون، فیلمساز لبنانی، بخش بزرگداشت و داور بخش فیلم های غزه ، میکل آنجلو سورنینی، کارگردان فیلم استعمار رو به باد بین ناپل و بغداد از ایتالیا ، ایلاریا سالونا، فیلمساز از ایتالیا ، ماریا لئونیدونا نوویکوف، کارگردان فیلم آنا هفت سال در خط مقدم جبهه، از هلند ، یورگ داواتز، کارگردان فیلم حموس برای حماس از سوییس ، اولریش استلزنر، کارگردان فیلم لا ایسلا- آرشیو یک تراژدی از آلمان درمراسم اختتامیه جشنواره دفاع مقدس حضورداشتند.




 

درباره نویسنده :
نام نویسنده: تحریریه آکادمی هنر