اختصاصی

  • برندگان ونیز ۲۰۲۲ مشخص شدند، سهم پررنگ سینمای ایران در بخش های مختلف

    هفتاد و نهمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم ونیز شنبه شب با اعلام برندگان و مراسم اختتامیه به کار خود پایان داد. این جشنواره در ونیز ایتالیا از ۳۱ اوت تا ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۲ برگزار شد. مستند همه زیبایی و خونریزی (All the beauty and the bloodshed) به کارگردانی لورا پویترس برنده شیر طلایی برای بهترین فیلم در هفتاد و نهمین دو...

(Rabbit Hole) لانه خرگوش: سفر به Underworld

 

فیلم لانه خرگوش Rabbit Hole به کارگردانی جان کامرون میچل سرگشتگی و پریشان حالی زوجی پس از مرگ کودک 4 ساله‎اشان، دنی است. کودکی که به دنبال سگ به خیابان دویده و در یک سانحه با اتومبیل فوت کرده است. بکا (نیکول کیدمن) و هووی (آرون اکهارت) پدر و مادر این کودک هر چقدر سعی بر فراموش کردن ماجرا دارند کوچکترین نشانه‎ای آن‎ها را به یاد دنی می‎اندازد.

 

 Rabbit Hole

خانواده همسایه، بکا و هووی را برای صرف شام و تولد امیلی به خانه‎اشان دعوت می‎کنند ولی بکا این دعوت را به دلیل مشکلات قبول نمی‎کند. تولد کودک او را بیش از پیش یاد دنی انداخته است. فیلم، داستان یک هفته پس از این تولد را روایت می‎کند. اوضاع زندگی برای بکا و هووی در این یک هفته بسیار پیچیده و بغرنج می‎شود. در جوامع غربی دوری از آشنایان و نزدیکان آن‎ها را به سوی کانون‎ها و گروه‎هایی سوق می‎دهد که به هر دلیل دور هم در یک دوره مشخص جمع می‎گردند و از مشکلاتشان برای سبک شدن حرف می‎زنند. جوامعی که حرف زدن در آن سخت شده پس هر کس به دنبال یک گوش شنوا و درد دل کردن به این گروه‎ها پناه می‎برد. در اولین حضور بکا و هووی در چنین جلسه ای مشکلی به وجود می‎آید که آنها جلسه را ترک می‎کنند.

 

مشکل به وجود آمده اعتقاد و ایمان است. بکا آن‎قدر آسیب پذیر شده که منکر تمامی اعتقادها شود و تمامی مشکلات را از سوی خداوند ببیند. در تماسی که با مادرش دارد مسبب مشکلات خود را از یک نیروی الهی می‎د‎اند. فقدان دنی چنان تأثیری روی بکا گذاشته که نه تنها از نظر روحی بلکه از نظر تفکر هم ثبات ندارد. از سوی دیگر هووی که از بکا می‎خواهد آرامشش را حفظ کند خود هر شب قبل از خواب کلیپی از دنی را در موبایلش تماشا می‎کند؛ به دلیل پاک شدن نشانه‎های دنی با همسرش مشاجره دارد. مشکلات تا جایی بالا می‎گیرد که هر دو در حین خروج از مسیر اصلی زندگی هستند و به نوعی خود را مقصر می‎دانند. اینکه اگر هووی سگ را نخریده بود یا اگر چفت درب را بکا می‎انداخت و در آن لحظه با تلفن صحبت نمی‎کرد؟ (نمونه این موارد را در درباره الی هم، پس از غرق شدن الی شاهد بودیم) این مشکلات چگونه حل می‎شوند یا آرامش چگونه حاکم می‎شود؟

 

بکا و هووی باید به Underworld (دنیای مردگان) سفر کنند. دنیایی موازی که، هم اعتقادات و هم جسم و روان خود را ترمیم دهند. تغییری که آن‎ها از ابتدا به دنبال آن بوده‎اند با فروش خانه و پاک کردن نشانه‎های دنی حل نمی‎شود بلکه مشکلات ریشه‎ای، اعتقادی و درونی است. بکا از کتاب کامیک لانه خرگوش ذهن ما را به داستان اساطیری اوریدس و اورفیوس ارجاع می‎دهد. اورفیوس پس از مرگ اوریدس نزد هیدیس خدای مردگان رفته تا او را باز گرداند.

 

لانه خرگوش

 

برای جنگ با مشکلات بکا و هووی به این دنیا که از خودشان شروع می‎شود سفر می‎کنند. بکا با پسر جوانی که سبب کشته شدن دنی شده است قرار ملاقات می‎گذارد. در این بین با صحبت‎هایی که با پسر می‎کند کمی آرام می‎شود اما متوجه می‎شود این آرامش لحظه‎ای است. تا اینکه هووی وقت بیشتری برای درک بکا می‎گذارد. به خواسته‎های او پاسخ معقول می‎دهد و همین سبب می‎شود تغییرات در این مدت زمانی جواب داده شود. بکا تصمیم می‎گیرد به دلیل رد دعوت همسایه کادو تولد 4 سالگی امیلی را در میهمانی در خانه خودشان بدهند. پس از میهمانی هر دو با اینکه یکدیگر را در کنار هم دارند ولی باز هم آن احساس تغییر اساسی وجود ندارد. هر دو حس می‎کنند هر چقدر هم که واکنشی به گذشته نشان ندهند باز هم زندگی کسل کننده‎ای باید داشته باشند.

 

بکا و هووی در این مدت هر دو تغییراتی کرده‎اند اما پس چرا نمی‎توانند احساس خوشبختی کنند. طبق اساطیر Underworld خصوصیات خود را دارد. اگر کسی به آن دنیا سفر کند در بازگشت اثراتی از آن را با خود به همراه دارد. بکا و هووی بر برخی از مشکلات فائق شدند و توانستند آن‎ها را کنار بزنند اما همانطور که مادر بکا اشاره می‎کند پس از مرگ برادر بکا –در 30 سالگی به دلیل مصرف بیش از حد هروئین اُوردوز می‎کند.- تنها سنگینی فقدان او کم شده است. بکا و هووی هم در این سیر و سلوک برخی مشکلات را کنار زدند، اما غباری از آن هنوز با آن‎ها باقی است.

 

 

درباره نویسنده :
دکتر مجید رحیمی جعفری

سوابق تحصیلی: دکتری تئاتر دانشگاه تهران – کارشناس ارشد ادبیات نمایشی با پایان‎نامه بررسی روابط بینامتنی در سینمای ایران (1390-1370) – مهندس تکنولوژی نساجی با پایان‎نامه تأثیر مُد در طراحی ماشین آلات.

 

عرصه فعالیت: مدیرمسئول مجموعة هنری آکادمی هنر / مدرس مقطع کارشناسی ارشد رشته های پژوهش هنر، ارتباط تصویری و تصویرسازی؛ مقطع کارشناسی طراحی لباس / طراح دو دوره سوالات کنکور کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد در رشته‌های طراحی لباس، ارتباط تصویری و تصویرسازی / منتقد و پژوهشگر هنر / تهیه کننده تئاتر / نمایشنامه و فیلمنامه‎نویس / عضو سابق  گروه پژوهشی نشانه‎شناسی هنر خانة هنرمندان ایران / دبیر اجرایی چندین همایش‎ علمی / همکاری با نشریات علمی-پژوهشی (همکاری در مقام داور فصلنامه جستارهای زبانی دانشگاه تربیت مدرس، روایت شناسی انجمن علمی نقد ادبی ایران) و تخصصی (از جمله فارابی و صنعت سینما)


نظریه ها: نظریه بیناجسمی / تئوریزه کردن نظریه بینارسانه در سال 1390 /  همکاری با دکتر حمیدرضا شعیری در تئوریزه کردن نظریه ناسرگی 1389

 

زمینه پژوهش: نشانه شناسی گفتمانی / بینامتنیت / نقد ادبی / جلوه‎های نمایشی / سینمای آمریکا / فشن آرت / ژانر / سینمای گرایندهاوس / ارتباط تصویری

 


نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

مطالب مرتبط

تحلیل سینما

تحلیل تجسمی

پیشنهاد کتاب

باستان شناسی سینما